آشنایی با مفهوم پهنای باند
پهنای باند (Bandwidth) به تفاوت بین بالاترین و پایینترین فرکانسهایی که یک سیستم ارتباطی میتواند ارسال کند گفته میشود. به عبارت دیگر منظور از پهنای باند مقدار اطلاعاتی است که میتواند در یک مدت زمان معین ارسال شود.
برای وسایل دیجیتال، پهنای باند برحسب بیت در ثانیه و یا بایت در ثانیه بیان میشود.
برای وسایل آنالوگ، پهنای باند، برحسب سیکل در ثانیه بیان میشود.
دو روش برای ارسال اطلاعات از طریق رسانههای انتقالی وجود دارد که عبارتند از:
- روش ارسال باند پایه Baseband
- روش ارسال باند پهن Broadband
در یک شبکه LAN، کابلی که کامپیوترها را به هم وصل میکند، فقط میتواند در یک زمان یک سیگنال را از خود عبور دهد، به این شبکه یک شبکه Baseband میگوئیم. به منظور عملی ساختن این روش و امکان استفاده از آن برای همه کامپیوترها، دادهای که توسط هر سیستم انتقال مییابد، به واحدهای جداگانهای به نام Packet شکسته میشود. در واقع در کابل یک شبکه LAN، توالی Packetهای تولید شده توسط سیستمهای مختلف را شاهد هستیم که به سوی مقاصد گوناگونی در حرکتاند.
عملکرد یک شبکه packet-switching
برای مثال وقتی کامپیوتر شما یک پیام پست الکترونیکی را انتقال میدهد، این پیام به Packetهای متعددی شکسته میشود و کامپیوتر هر Packet را جداگانه انتقال میدهد. کامپیوتر دیگری در شبکه که بخواهد به انتقال داده بپردازد نیز در یک زمان یک Packet را ارسال میکند. وقتی تمام Packetهایی که بر روی هم یک انتقال خاص را تشکیل میدهند، به مقصد خود میرسند، کامپیوتر دریافت کننده آنها را به شکل پیام الکترونیکی اولیه بر روی هم میچیند. این روش پایه و اساس شبکههای Packet-Switching میباشد.
در مقابل روش Baseband، روش Broadband قرار دارد. در روش اخیر، در یک زمان و در یک کابل، چندین سیگنال حمل میشوند. از مثالهای شبکه Broadband که ما هر روز از آن استفاده میکنیم، شبکه تلویزیون است. در این حالت فقط یک کابل به منزل کاربران کشیده میشود، اما همان یک کابل، سیگنالهای مربوط به کانالهای متعدد تلویزیون را بطور همزمان حمل مینماید. از روش Broadband به طور روز افزونی در شبکههای WAN استفاده میشود.
از آنجائیکه در شبکههای LAN در یک زمان از یک سیگنال پشتیبانی میشود، در یک لحظه دادهها تنها در یک جهت حرکت میکنند. به این ارتباط half-duplex گفته میشود. در مقابل به سیستمهایی که میتوانند بطور همزمان در دو جهت با هم ارتباط برقرار کننده full-duplex گفته میشود. مثالی از این نوع ارتباط شبکه تلفن میباشد. شبکههای LAN با داشتن تجهیزاتی خاص بصورت full-duplex عمل کنند.
کابلهای شبکه
پیش از اینکه در مورد انواع کابلها و پهنای باند مربوط به آنها، به بحث بپردازیم، ذکر این نکته ضروری است که نوع کابل انتخابی شما بطور مستقیم به توپولوژی شبکه تان وابسته است. در این قسمت سعی گردیده توپولوژی مناسب با هر نوع کابل ذکر شود.
کابل شبکه، رسانه ای است که از طریق آن، اطلاعات از یک دستگاه موجود در شبکه به دستگاه دیگر انتقال می یابد.انواع مختلفی از کابلها بطور معمول در شبکه های LAN استفاده می شوند. در برخی موارد شبکه تنها از یک نوع کابل استفاده می کند، اما گاه انواعی از کابلها در شبکه به کار گرفته می شود. غیر از عامل توپولوژی، پروتکل و اندازه شبکه نیز در انتخاب کابل شبکه مؤثرند. آگاهی از ویژگیهای انواع مختلف کابلها و ارتباط آنها با دیگر جنبه های شبکه برای توسعه یک شبکه موفق ضروری است.
امروزه سه گروه از کابلها، در ایجاد شبکه مطرح هستند:
کابلهای Coaxial
زمانی بیشترین مصرف را در میان کابلهای موجود در شبکه داشت. چند دلیل اصلی برای استفاده زیاد از این نوع کابل وجود دارد:
1- قیمت ارزان آن.
2- سبکی و انعطافپذیری.
3- این نوع کابل به نسبت زیادی در برابر سیگنالهای مداخلهگر مقاومت می نماید.
4- مسافت بیشتری را بین دستگاههای موجود در شبکه، نسبت به کابل UTP پشتیبانی مینماید.
در شکل زیر ساختار کابل Coaxial مشاهده میشود:
(1) Conducting Core یا هسته مرکزی که معمولاً از یک رشته سیم جامد مسی تشکیل میگردد.
(2) Insulation یا عایق که معمولاً از جنس PVC یا تفلون است.
(3) Copper Wire Mesh که از سیمهای بافته شده تشکیل میشود و کار آن جمعآوری امواج الکترومغناطیسی است.
(4) Jacket که جنس آن اغلب از پلاستیک بوده و نگهدارنده خارجی سیم در برابر خطرات فیزیکی است.
کابل Coaxial به دو دسته تقسیم میشود:
1- Thin net: کابلی است بسیار سبک، انعطافپذیر و ارزان قیمت، قطر سیم در آن 6 میلیمتر معادل 25/0 اینچ است. مقدار مسیری که توسط آن پشتیبانی میشود 185 متر است.
2- Thick net: این کابل قطری تقریباً 2 برابر Thin net دارد. کابل مذکور، پوشش محافظی را(علاوه بر محافظ خود) داراست که از جنس پلاستیک بوده و بخار را از هسته مرکزی دور میسازد.
رایجترین نوع اتصال دهنده (connector) مورد استفاده در کابل coaxial، Bayonet-Neill-Concelman قطعه ای به نام BNC میباشد. انواع مختلفی از سازگار کنندهها برایBNCها وجود دارند شامل:Tconnector , Barrel connector وTerminator.
تصویر زیر یک سری BNC و متعلقات connector را نشان می دهد:
باید دانست که از عبارتهایی مانند “10Base5 ” برای توضیح اینکه چه کابلی در ساخت شبکه بکار رفته استفاده میگردد. عبارت مذکور بدان معناست که از کابل coaxial و از نوع Thicknet استفاده شده، علاوه بر آن روش انتقال در این شبکه، روش Baseband است و نیز سرعت انتقال 10 مگابیت در ثانیه ((mbps میباشد. همچنین “10Base2” یعنی اینکه از کابل Thinnet استفاده شده، روش انتقال Baseband و سرعت انتقال 10 مگابیت در ثانیه است.
در طراحی جدید شبکه معمولاً از کابلهای Twisted Pair استفاده میگردد. قیمت آن ارزان بوده و از نمونههای آن میتوان به کابل تلفن اشاره کرد. این نوع کابل که از چهار جفت سیم بهم تابیده تشکیل میگردد، خود به دو دسته تقسیم میشود:
Unshielded Twisted Pair)UTP)
کابل ارزان قیمتی است که نصب آسانی دارد و برای شبکههای LAN سیم بسیار مناسبی است، همچنین نسبت به نوع دوم کموزنتر و انعطافپذیرتر است. مقدار سرعت دیتای عبوری از آن 4 مگابیت در ثانیه تا 100 مگابیت در ثانیه میباشد. این کابل میتواند تا مسافت حدوداً 100 متر یا 328 فوت را بدون افت سیگنال انتقال دهد. کابل مذکور نسبت به تداخل امواج الکترومغناطیس (Electrical Magnatic Interference) حساسیت بسیار بالایی دارد و در نتیجه در مکانهای دارای امواج الکترومغناطیس، امکان استفاده از آن وجود ندارد.
در سیم تلفن که خود نوعی از این کابل است از اتصال دهنده RJ11 استفاده میشود، اما در کابل شبکه اتصال دهندهای با شماره RJ45 بکار میرود که دارای هشت مکان برای هشت رشته سیم است. در شکل زیر یک connector RJ45 دیده میشود.
کابل UTP دارای 6 دسته بندی مختلف است:
– CAT1 یا نوع اول کابل UTP برای انتقال صدا بکار میرود، اما CAT2تا CAT7 برای انتقال دیتا در شبکههای کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرند و سرعت انتقال دیتا در آنها به ترتیب عبارتست از: 4 مگابیت در ثانیه، 10مگابیت در ثانیه، 16مگابیت در ثانیه ،100مگابیت در ثانیه یک گیگ و ده گیگا بیت در ثانیه میباشد.
برای شبکههای کوچک و خانگی استفاده از کابل CAT5توصیه میشود.
Shielded Twisted Pair)STP)
در این کابل سیمهای انتقال دیتا مانند UTP هشت سیم و یا چهار جفت دوتایی هستند. باید دانست که تفاوت آن با UTP در این است که پوستهای به دور آن پیچیده شده که از اثرگذاری امواج بر روی دیتا جلوگیری میکند. از لحاظ قیمت، این کابل از UTP گرانتر و از فیبر نوری ارزانتر است. مقدار مسافتی که کابل مذکور بدون افت سیگنال طی می کند برابر با 500 متر معادل 1640 فوت است.
در شبکههایی با توپولوژی اتوبوسی و حلقهای از دو نوع اخیر استفاده میشود. گفته شد که در این نوع کابل، 4 جفت سیم بهم تابیده بکار میرود که از دو جفت آن یکی برای فرستادن اطلاعات و دیگری برای دریافت اطلاعات عمل میکنند.
در شبکههایی با نام اترنت سریع١ (Fast Ethernet) دو نوع کابل به چشم میخورد:
– 100Base TX: یعنی شبکهای که در آن از کابل UTP نوع Cat5 استفاده شده و عملاً دو جفت سیم در انتقال دیتا دخالت دارند (دو جفت دیگر بیکار میمانند)، سرعت در آن 100 مگابیت در ثانیه و روش انتقال Baseband است.
– 100Base T4: تنها تفاوت آن با نوع بالا این است که هر چهار جفت سیم در آن بکار گرفته میشوند.
کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری کاملاً متفاوت از نوع Coaxial و Twisted Pair عمل میکند. به جای اینکه سیگنال الکتریکی در داخل سیم انتقال یابد، پالسهایی از نور در میان پلاستیک یا شیشه انتقال مییابد. این کابل در برابر امواج الکترومغناطیس کاملاً مقاومت میکند و نیز تأثیر افت سیگنال بر اثر انتقال در مسافت زیاد را بسیار کم در آن میتوان دید. برخی از انواع کابل فیبر نوری میتوانند تا 120 کیلومتر انتقال داده انجام دهند. همچنین امکان به تله انداختن اطلاعات در کابل فیبر نوری بسیار کم است. کابل مذکور دو نوع را در بر میگیرد:
1- Single Mode: که دراین کابل دیتا با کمک لیزر انتقال مییابد و بصورت 8.3/125 نشان داده میشود که در آن 8.3 میکرون قطر فیبر نوری و 125 میکرون مجموع قطر فیبر نوری و محافظ آن میباشد. این نوع که خاصیت انعطافپذیری کم و قیمت بالایی دارد برای شبکههای تلویزیونی و تلفنی استفاده میگردد.
2- Multi Mode: که در آن دیتا بصورت پالس نوری انتقال مییابد و بصورت 62.5/125 نشان داده میشود که در آن 62.5 میکرون قطر فیبر نوری و 125 میکرون مجموع قطر فیبر نوری و محافظ آن میباشد. این نوع مسافت کوتاهتری را نسبت به Single Mode طی میکند و قابلیت انعطافپذیری بیشتری دارد. قیمت آن نیز ارزانتر است و در شبکههای کامپیوتری استفاده میشود. بطورکلی کابل فیبر نوری نسبت به دو نوع Coaxial و Twisted pair قیمت بالایی دارد و نیز نصب آن نیاز به افراد ماهری دارد. شبکههای 100Base FX، شبکههایی هستند که در آنها از فیبر نوری استفاده میشود، سرعت انتقال در آنها 100 مگابیت در ثانیه بوده و روش انتقال Baseband میباشد. امروز، با پیشرفت تکنولوژی در شبکههای فیبر نوری میتوان به سرعت 1000 مگابیت در ثانیه دست یافت. در شکل صفحه بعد یک کابل فیبر نوری مشاهده میشود.
در ساخت کابل فیبر نوری اجزاء مختلفی باید بررسی شود تا به مراحل تولید آنها واقف شویم. در یک دیدکلی باید اجزاء کابل را به این شکل دسته بندی کنیم.
• تار و رشته فیبر نوری
• تیوب Tube(محل قرار گرفتن تار یا رشته فیبر نوری)
• لایه های حفاظتی اطراف تیوب
• غلاف ها
تیوب Tube
در این بخش به Material ساخت تار فیبر نمی پردازیم بلکه به لایه های بعد از فیبر خواهیم پرداخت. اولین لایه مرکزی کابل، تیوب ها هستند که تارهای فیبر طبق رنگ بندی های استاندارد درون آن نظام می گیرند. تعداد این تیوب ها نشان دهنده حداکثر تعداد رشته های فیبر درون کابل را نشان می دهد. به طور مثال هر تیوب می تواند حداکثر تا 6 تار فیبر را درون خود جای دهد پس اگر فرض کنیم که کابلی داریم با 6 تیوب که هر تیوب 6 فیبر در خود جای می دهد ،این کابل تا 36 فیبر نوری را پشتیبانی می کند. در ضمن لازم به ذکر است که وقتی تعداد تیوب ها از یک مقداری بالاتر می رود لازم است جهت جلوگیری از تابیده شدن تیوب ها برروی یکدیگر از یک محوری که معمولا از جنس پلاستیکی (FRP) یا آهنی (Steel) در مرکز تیوب ها می باشند استفاده کرد.
لایه های حفاظتی
بعد از تیوب به لایه های حفاظتی می رسیم. لایه های مختلف حفاظتی وجود دارد که هر کدام از آنها وظیفه ی خاصی بر عهده دارند که عبارتند از :
• مواد ژله ای مانند دور تیوب ها Jelly Filled Compound
• لایه مسدود کننده نفوذ رطوبت Water Blocking System
• آرمورد یا زره حفاظتی Armored
– مواد ژله ای مانند دور تیوب خاصیت ضد آبی و ضدخورندگی توسط جانوران را دارند این خاصیت ضدخورندگی را ماده سیانور فراهم می کند.
– لایه مسدود کننده نفوذ آب هم الیافی است از جنس پلی استر شبیه به پارچه که مهمترین وظیفه آن جذب رطوبت به خود و جلوگیری از نفوذ آن به لایه های بعدی می باشد.
– آرمورد یا زره حفاظتی همانطور که از اسمش پیداست پوشش فلزی از جنس آهن یا آلومینیوم است که جهت حفظ لایه های بعد، از ضربات و صدمات است.
غلاف ها
غلاف ها بیرونی ترین لایه های کابل هستند. غلاف ها به دو دسته بیرونی و داخلی تقسیم می شوند.
• PE : مقاومت و انعطاف توامان دارد
• PVC : انعطاف بالا خصویت اصلی این نوع است
PE :PE هاخود از چهار دسته High Density, Middle Density, Low Density ,LLZH تشکیل می شوند که به این شکل می توان آنها را از هم تفکیک کرد.
• High Density = مقاومت بالایی دارد اما انعطاف پایین است.
• Middle Density = مقاومت و انطاف در یک سطح هستند.
• Low Density = مقاومت پایین تر و انعطاف بالاتر می باشد.
• LSZH = ضد آتش می باشد.
PVC: این مواد قابلیت انعطاف بسیار بالاتری را فراهم می کنند.
قابلیت مهم کابلهای Datwyler :
قابل Customize بودن : کابل های Datwyler ، از قبل به انواع کاربری ها تقسیم شده اند و برای هر محیط و شرایطی یکسری کابل های از قبل آماده شده وجود دارد. اما این امکان برای مشتریان وجود دارد که تمامی اجزای کابل خود را بنا به شرایط پروژه خود سفارش دهند که این خود مستلزم تحمل زمان و هزینه های تولید از سمت مشتری می باشد.
بطور کلی توصیههایی در مورد نصب کابل شبکه وجود دارد:
– همیشه بیشتر از مقدار مورد نیاز کابل تهیه کنید.
– هر بخشی از شبکه را که نصب میکنید، آزمایش نمایید. ممکن است بخشهایی در شبکه وجود داشته باشند که خارج ساختن آنها پس از مدتی دشوار باشد.
– اگر لازم است بر روی زمین کابلکشی نمایید، کابلها را بوسیله حفاظتکنندههایی بپوشانید.
– دو سر کابل را نشانهگذاری کنید.
کارت شبکه (Network Interface Adapter)
کارت شبکه یا NIC ، وقتی که در شیار گسترش کامپیوتر( expansion slot: سوکتی در یک کامپیوتر که برای نگهداری بوردهای گسترش و اتصال آنها به باس سیستم (مسیر انتقال دادهها) طراحی میشود. شیارهای گسترش روشی برای افزایش یا بهبود ویژگیها و قابلیتهای کامپیوتر هستند)
قرار میگیرد، وسیلهای است که بین کامپیوتر و شبکهای که کامپیوتر جزئی از آن است، اتصال برقرار مینماید. هر کامپیوتر در شبکه میبایست یک کارت شبکه داشته باشد که به باس گسترش سیستم(System’s Expansion Bus) اتصال مییابد و برای رسانه شبکه (کابل شبکه) به عنوان یک واسطه عمل میکند. در برخی کامپیوترها، کارت شبکه با مادربورد یکی شده است، اما در بیشتر مواقع شکل یک کارت گسترش (Expansion Card) را به خود میگیرد که یا به ISA سیستم (Industry Standard Architecture: مجموعه مشخصاتی برای طراحی باسها که امکان میدهد قطعات بصورت کارت به شیارهای گسترش استاندارد کامپیوترهای شخصی آیبیام و سازگار با آنها افزوده شوند)، و یا به PCI (Peripheral Component Interconnect: مجموعه مشخصاتی که توسط شرکت اینتل ارائه شده و سیستم باس محلی را تعریف میکند که امکان نصب حداکثر 10 کارت گسترش سازگار با PCI را فراهم میکند) متصل میگردد.
کارت شبکه به همراه نرمافزار راه اندازی (device driver) آن، مسئول اکثر کارکردهای لایه data-link و لایه فیزیکی میباشد. کارتهای شبکه، بسته به نوع کابلی که پشتیبانی میکنند، اتصال دهندههای (Connectors) خاصی را میطلبند. (کابل شبکه از طریق یک اتصال دهنده به کارت شبکه وصل میشود) برخی کارتهای شبکه بیش از یک نوع اتصال دهنده دارند که این شما را قادر میسازد که آنها را به انواع مختلفی از کابلهای شبکه اتصال دهید.
عملکردهای اساسی کارت شبکه
کارت شبکه عملکردهای گوناگونی را که برای دریافت و ارسال دادهها در شبکه حیاتی هستند، انجام میدهد که برخی از آنها عبارتند از:
1- Data encapsulation: کارت شبکه و درایور (راهانداز) آن، مسئول ایجاد فریم در اطراف داده تولید شده توسط لایه شبکه و آمادهسازی آن برای انتقال هستند.
2- Signal encoding and decoding: در واقع کارت شبکه طرح کدگذاری لایه فیزیکی را پیاده میکند و دادههای دودویی (binary) تولید شده توسط لایه شبکه را به سیگنالهای الکتریکی قابل انتقال بر روی کابل شبکه تبدیل مینماید. همچنین سیگنالهای دریافتی از روی کابل را برای استفاده لایههای بالاتر به دادههای دودویی تبدیل میسازد.
3- Data transmission and reception: کارکرد اساسی کارت شبکه، تولید و انتقال سیگنالهای متناسب در شبکه و دریافت سیگنالهای ورودی است. طبیعت سیگنالها به کابل شبکه و پروتکل لایه datalink بستگی دارد. در یک LAN فرضی، هر کامپیوتر هم بستههای عبوری در شبکه را دریافت میکند و کارت شبکه آدرس مقصد لایه datalink را بررسی میکند تا ببیند آیا بسته برای کامپیوتر مذکور فرستاده شده یا خیر. در صورت مثبت بودن پاسخ، کارت شبکه بسته را برای انجام پردازش توسط لایه بعدی از کامپیوتر عبور میدهد، در غیر اینصورت بسته را به دور میافکند.
کارت شبکه قابل نقل و انتقال (Portable Computer Network Adapters)
بسیار احتمال دارد که در شبکه شما یک کامپیوتر کیفی و قابل حمل وجود داشته باشد. گستره وسیعی از کارت شبکههای مناسب این کامپیوترها قابل دستیابی است. نوعی از کارت شبکه که در کامپیوترهای کیفی استفاده میشود عبارتست از: کارت PCMCIA یا همان PC Card.
کارت PC در یک شیار و یا در یک جفت شیار موجود در کناره کامپیوتر کیفی جای میگیرد. کابل شبکه با استفاده از ابزاری به نام “dongle” به کارت PC متصل میشود. کارتهای PC جز ابزارهای “Plug-and-Play” هستند، و نیز میتوان در حالیکه کامپیوتر روشن و در حال فعالیت است، آنها را نصب یا خارج نمود و پس از نصب آنها نیازی به restart کردن کامپیوتر نیست.